Het verouderen brengt veel veranderingen in het lichaam te weeg. Naast een vermindering in onze fysieke vaardigheden (denk aan maximale kracht en uithoudingsvermogen), zijn er ook veranderingen zichtbaar in de hersenen. Oudere mensen hebben vaak wat meer moeite met het verwerken van informatie en daardoor bijvoorbeeld meer tijd nodig om complexe puzzels op te lossen. Vaak worden deze twee aspecten van het ouder worden apart van elkaar beschouwd en daarmee geprobeerd grote problemen, zoals het vallen bij ouderen, op te lossen.

In recent onderzoek hebben we geprobeerd om deze twee aspecten samen te brengen. We hebben zo getracht uit te zoeken of ouderen hun eigen ‘kunnen’ over-of onderschatten. We hebben in het onderzoek laten zien dat niet iedereen zijn of haar fysieke vaardigheden goed kan inschatten, en dat dit mogelijkerwijs kan helpen om mensen met een hoog valrisico te identificeren.

Het onderzoek wordt gepresenteerd in het internationale tijdschrift ‘Gait & Posture’ (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0966636216306221).

Op basis van dit stuk is er ook een stuk verschenen in het ‘Tijdschrift voor Human Factors’ (https://www.humanfactors.nl/tijdschrift/jaargangen).