Wanneer we naar de supermarkt lopen komen we tal van obstakels tegen.
Zo ontwijk je misschien een losse stoeptegel, stap je op de roltrap of stap je een verhoging af.
Onlangs zijn er een aantal studies uitgevoerd die hebben aangetoond dat wat men denkt te kunnen niet altijd strookt met wat men daadwerkelijk kan.
Een verkeerde inschatting van de fysieke vaardigheden zou kunnen leiden tot balansverlies, of nog ergen een val. Als dat zo is dan zou de inschatting die men maakt moeten worden gereflecteerd in het loopgedrag dat men vertoont.

Een manier om dit te weten te komen is om het afstap gedrag in kaart te brengen en dit te relateren aan iemands fysieke vaardigheden.
Bij het afstappen van bijvoorbeeld een stoep heb je de vrijheid om tussen twee strategieën te kiezen. Enerzijds kan men kiezen voor het landen op de voorvoet, waarbij er meer controle is over het afstappen maar tegelijkertijd belastender is voor de beenspieren, en anderzijds kan men kiezen voor een haklanding wat minder belastend is voor de beenspieren.

land_strategie
Figuur 1: De twee verschillende manieren van afstappen. In het linker paneel is een haklanding te zien waar in het rechter paneel een voorvoetlanding te zien is.

Om meer inzicht te krijgen in hoe de zelf-inschatting samenhangt met de afstapstrategie die men kiest, hebben we in het afgelopen jaar een opstelling ontwikkeld waarbij we ouderen kunnen observeren terwijl er zowel verwacht als onverwacht van een verhoging wordt afgestapt.

Afgelopen juni (2017) zijn er 21 deelnemers geobserveerd tijdens het lopen op de opstelling. Tijdens het lopen droegen de deelnemers een hele set aan markers (lampjes) met zich mee, zodat bewegingen met precisie in beeld konden worden gebracht.
De positie van de markers worden gedigitaliseerd en zo maken we van iedere deelnemer een digitale representatie. Hieronder ziet u voorbeelden hoe zo’n representatie eruit ziet.

digitaal_afstap
Figuur 2: Gedigitaliseerde representatie van twee verschillende deelnemers tijdens het afstappen van een verhoging

De eerste resultaten zijn nu bij ons bekend en worden spoedig gecommuniceerd aan de betrokken deelnemers. Op deze website kunt u op de hoogte blijven van dit (maar ook ander) onderzoek van onze vakgroep.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s