Valpartijen bij ouderen is een groot probleem in de Nederlandse samenleving, en een groot deel van deze vallen vind plaats tijdens het lopen (Robinovitch e.a., 2013). Wetenschappelijk onderzoek naar het stappen over een obstakel (Sakurai e.a., 2013), het lopen (Hackney & Cinelli, 2011; Hackney & Cinelli, 2013) én het stappen door een smalle doorgang (Comalli e.a., 2013) toont aan dat ouderen dikwijls moeite hebben met het op de juiste manier inschatten van de lichamelijke proporties.

Voor een organisme dat zich voortbeweegt (dus ook de mens) is het zeer zinvol om de omgeving waar te nemen. Daardoor kan een bij zich naar een bloem begeven en een goudmol, door middel van trillingen in de aarde, communiceren met andere goudmollen (Narins e.a., 1997) De omgeving is dus een bron van informatie en onze hersenen zijn er op ingericht om deze informatie te interpreteren. Het process van het extraheren van informatie over de omgeving door een organisme wordt perceptie genoemd.

Dat onze hersenen de omgeving probeert te begrijpen in voor ons handige brokken informatie is te zien wanneer we worden ‘bedonderd’ door een illusie. Hieronder ziet u een illusie die bij de meeste mensen zal werken.

320px-Hering_illusion.svg
Hering illusion, de twee rode lijnen lijken wel gebogen te zijn, maar dit blijkt niet zo te zijn als men er een liniaal naast legt. (https://en.wikipedia.org/wiki/Hering_illusion#/media/File:Hering_illusion.svg)

De twee rode lijnen zijn rechte lijnen, maar worden gezien als gebogen lijnen. Dat we hierdoor kunnen worden misleid betekent dat we bepaalde verwachtingen hebben van de omgevingen en deze niet zomaar kunnen uitschakelen. In het dagelijks leven is het zeer nuttig dat we bepaalde verwachtingen hebben van de omgeving, dit scheelt namelijk ‘rekentijd’, en kunnen we snel ergens op reageren (zoals bijvoorbeeld bij reflexen het geval is).

Maar het zou ook verkeerd kunnen gaan, bijvoorbeeld bij de ouderen deelnemers in de bovenstaande studies, die geen goede perceptie van zichzelf meer blijken te hebben. Wij onderzoeken (zie onze vorige blog!) of dit zou kunnen verklaren waarom de ene oudere persoon wel valt en de andere niet.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s